Evästeasetukset

Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.

Siirry sisältöön
eri malliset kompressorit

Ajankohtaista, Oppaat

Julkaistu: 19.6.2024 • Lukuaika: 4 minuuttia

Mitä huomioida paineilmakompressoria hankkiessa

Tero L
Tero Laakso

Hallinto

Mitä huomioida paineilmakompressorin ostopäätöstä tehdessä, tiedä mitä ostat

Suomen ja Euroopan markkinoilla on paljon toimijoita, jotka myyvät kompressoreita ja paineilmantuotannossa käytettäviä laitteita. Onkin syytä muistaa, että kompressori on painelaite- ja konedirektiivin alainen laite. Ensisijainen vastuu vaatimustenmukaisuudesta on niiden valmistajilla. Lainsäädäntö velvoittaa myös maahan-tuojia ja myyjiä, joiden velvollisuus on varmistaa velvoitteiden toteutuminen.

Tämä opas on kirjoitettu koskemaan kompressoreita, joissa on paineilmasäiliö, joka ei ole tarkastettava painelaite. Eli alle 270 litraa ja max paine 11bar.

Turvallisuus

Työturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää ja jokaisen tulisi ennen työhön ryhtymistä pysähtyä, käydä työn turvallisuusriskit läpi ennen työhön ryhtymistä. Tämä tapa olisi hyvä pitää mielessä myös ennen ostamiseen ryhtymistä: ostanko halvan laitteen, jossa voi olla seuraavia puutteita:

  • Sähköturvallisuus ei ole vaaditulla tasolla. Esim maadoitukset puuttuvat tai ovat puutteelliset, elektromagneettiset häiriöt mahdollisia, sähköiskun vaara, jne.
  • Ulkokuoressa on niin isoja aukkoja, että sormet yltävät puhaltimen väliin
  • Ulkopuolelta on pääsy kuumiin pintoihin

Työntekijän loukkaantuminen on tietenkin tilanne, johon työnantaja ei halua joutua- tai jos loukkaantujana on itse yrittäjä, sairausloma voi olla yrityksen kannalta jopa lopullinen tilanne jos rahatilanne ei ole ”runsas”.

Dokumentointi ja vaatimustenmukaisuuden osoittaminen

Laadukkaan kompressorin tai laitteen tunnistaa laadukkaasta dokumentaatiosta. Pyydä ennakkoon vaatimustenmukaisuustodistus, josta selviää, onko laite valmistettu noudattaen seuraavia direktiivejä. Tarkista vaatimustenmukaisuustodistuksesta myös, mikä taho sen on antanut. EU alueella vastuu on eurooppalaisella valmistajalla, jos valmistaja on EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Kiinasta, vastuu siirtyy taholle, joka on saattanut tuotteen EU markkinoille, esimerkiksi maahantuoja tai myyjä.

direktiivit kompressoreille

Tuotto

Ensimmäinen askel tuoton varmistamiseen on tarkastaa esitteen ISO 1217 Liite C, viimeinen painos merkintä. Jos se puuttuu tai on osin puutteellinen, voi olla, että todellinen kompressorin tuotto ei ole ilmoitetun mukainen.

Monissa Kaukoidän koneissa tuotto on aikaansaatu välityksillä, eli ruuvielementtiä pyöritetään ylikierroksilla, jonka vuoksi jo alun perin heikkolaatuinen elementti kuumentuu ja polttaa öljyä, jonka seurauksena jonkin ajan päästä huomataan, että kompressori vuotaa öljyä läpi. Monissa tapauksissa tuotto on myös ilmoitettu todellista suuremmaksi

Jos myyjä ei pysty / suostu kertomaan minkä valmistajan elementti kompressorissa on, on syytä epäillä vielä vahvemmin.

Sähkölaitteet

Tärkeimmät sähköiset komponentit ovat moottori ja mahdollinen taajuusmuuttaja. Näistä valmistajan on helppo säästää. Jos taajuusmuuttaja on huono ja moottorin nopeussäätö on puutteellinen, aiheutuu hallitsemattomia tilanteita, joissa paine ei pysykään tasaisena. Olemme nähneet tilanteita, joissa heikkolaatuinen taajuusmuuttaja säätää moottorin pyörintänopeutta niin hitaasti, että paine ylittää ylärajan ja varoventtiili laukeaa.

Tuttuja ongelmia ovat myös halpakoneiden heikkolaatuiset sähkömoottorit, jotka ottavat virtaa paljon ilmoitettua enemmän. Tämä voi tulla yllätyksenä, jos ilmoitettu sulakekoko on 25A ja todellinen virta on 40A.

Tiedä mitä ostat

Moni kakku päältä kaunis. Selvitä mitä kompressorin sisällä on. Jos kompressorin valmistaja ei ole ”tunnettu valmistaja”. Varmista varaosien saanti ja huoltopalveluiden saatavuus tulevina vuosina. Samoin tarkastuslistalla moottori, taajuusmuuttaja, ruuvielementti, kuivaimen kylmä-aine ja jo mainittu dokumentaatio.

Mistä maksaa

Investoi laatuun, paljonko maksaa, jos korjaamollanne tulee päivän suunnittelematon työnseisaus? Siirretyt asiakastyöt aiheuttavat asiakastyytymättömyyttä, lisätyötä ja ansionmenetystä. Näissä tilanteissa laadukas kompressori ei ensinnäkään aiheuta murheita ja jos niin tapahtuu esim. huollon laiminlyönnin takia, huolto ja varaosapalvelut pelastavat paljolta lisäharmilta.

Tiedä millaisen kompressorin ostat

Mistä hintaerot syntyvät

Hintaero ei enää nykyään tule laitteen valmistus- eli kokoamiskustannuksista vaan se korreloi suoraan komponenttien laatua, halpatyövoiman vaikutus kompressorin kokoonpanoon on hyvin pieni. Kompressori on komponenttiensa summa. Kuinka valmistaja voisi säästää esim. säiliön kustannuksista: koska kaikki säiliöt hitsataan robotilla, suurimmaksi kulueräksi jäävät materiaalit. Eli käytännössä ohuempi tai heikkolaatuisemmasta teräksestä valmistettu paineilmasäiliö, joka ruostuu nopeammin ja aiheuttaa turvallisuusriskin ja uuden investointitarpeen.

Laadukas taajuusmuuttaja maksaa noin 1000€ valmistajalle, Kaukoidän taajuusmuuttaja Temusta maksaa 100€. Toisaalta se on niin huono reagoimaan, että kompressori ei paineen noustessa ehdi hidastamaan ja ylimääräinen paineilma poistuu ylipaineventtiilin kautta hallitsemattomasti. Näissä on jopa 3 baarin paine-ero, kun laadukas taajuusmuuttajaohjattu kompressori pitää paineen 0,1 baarin sisällä ilman ongelmia.

Kompressorin elinikä

Jos laaduton kompressori kestää vuoden ja olet ostanut sen kolmen vuoden leasingsopimuksella, leasingmaksut jatkuvat, vaikka olet ostanut jo uuden kompressorin (toivottavasti laadukkaamman) varmasti harmittaa.  

Lisätietoa: myynti@suomentyokalu.fiTakaisin ylös